Goede geluidsisolatie zorgt ervoor dat jij minder overlast ervaart van geluidsoverlast van je buren, of ze zich nou boven, onder of naast je begeven. Goede plafondisolatie zorgt er dus voor dat jij geen last meer hebt van stampende voeten of het verschuiven van meubels, dit zorgt al gauw voor een fijnere woonomgeving. Vooral bij oudere woningen en woningen met dunne plafonds/muren kan het soms al snel gehorig zijn en dit wil je natuurlijk voorkomen. Voor het aanbrengen van plafondisolatie zijn meerdere mogelijkheden, maar er zijn ook een aantal valkuilen. Daarom is het goed te bedenken wat jij wil. Want wat is nou de beste plafondisolatie voor jouw woning en jouw situatie?
Hoe beperk je geluidsoverlast?
Geluidsoverlast beperken kan op verschillende manier, maar eigenlijk kun we het allemaal samenvatten onder het isoleren van oppervlakken. Het belangrijkste wat deze isolatie dan moet doen is het tegenhoud van geluid. Echter maken we een onderscheid tussen soorten geluid en geluidsoverlast. Zo bestaat er geluid dat veroorzaakt wordt door contact met oppervlakken, zoals voetstappen of een meubelstuk dat verschoven wordt. Dit geluid noemen we contactgeluid. Een ander geluid soort is luchtgeluid, dit betreft geluid dat direct uit een geluidsbron komt, dit kan van alles zijn, van een muziekbox tot schreeuwende mensen en een muziekinstrument. Geluidsisolatie zorgt er op zijn beurt dan voor dat deze geluiden niet meer doorgegeven worden. Ofwel, de geluidstrillingen verdwijnen in een oppervlak (ze worden geabsorbeerd) en hierdoor stopt het geluid.
Isolatie aanbrengen boven het plafond
Er zijn verschillende mogelijkheden om geluidsisolatie plafond bovenburen aan te brengen, welke het beste bij jouw woning aansluit hangt van verschillende zaken af. De eerste mogelijkheid is het aanbrengen van isolatie boven het plafond. Dit betreft het plaatsen van isolatie op de verdieping er boven, oftewel onder de vloer van de betreffende verdieping er boven. Heb je in jouw huis geen mogelijkheid het plafond te verlagen, omdat je bijvoorbeeld in een huis met meerdere verdiepingen woont en het plafond op een bepaalde verdieping al relatief laag hangt, dan is dit een goede optie. Ook wanneer je de vloer op een verdieping gaat vervangen is het eventueel een goed moment direct isolatie onder de vloer aan te brengen, dit kan door een stukadoorsbedrijf in te schakelen.
Verlagen van het plafond
Zoals gezegd kun je er dus ook voor kiezen het plafond te verlagen wanneer je hier ruimte voor hebt. In dit geval creëer je als het ware een nieuw plafond onder het al reeds bestaande plafond, zodoende ontstaat er een soort tussenruimte die je dus op kunt vullen met isolatie. Een tip is hierbij wel om ervoor te zorgen dat het frame van het nieuwe plafond geen contact maakt met het reeds bestaand plafond, anders zouden de trillingen alsnog doorgegeven worden. Dit zou betekenen dat je nog steeds overlast van contactgeluid zou kunnen ondervinden. Wil je echt voor optimale geluidsdichtheid gaan? Dan kun je een verlaagd plafond het beste combineren met een laag isolatie op de bovenliggende verdieping.
Benutten van holle ruimtes
In het geval je beschikt over een houten vloer is het echter helemaal niet nodig een nieuw plafond te creëren er bevindt zich bij houten vloeren namelijk al een holle ruimte tussen het hout in. Behalve dat deze ruimte onbenut blijft versterkt deze ruimte het geluid ook nog eens. Deze ruimte is derhalve dus perfect om te isoleren. Je kunt hierbij kiezen uit het volspuiten of het opvullen van de ruimte met isolerend materiaal. Denk aan glaswol of cellulose. Bij een reeds bestaande vloer is het vaak het makkelijkst de holle ruimte vol te spuiten. Is de vloer echter nog in aanbouw? Dan is het vaak het best en gemakkelijkst om de ruimte op te vullen met isolatie matten/-dekens.
Geef een reactie