Geluidsoverlast veroorzaakt door de buren is de grootste ergernis van veel Nederlanders. Veel burenruzies worden hierdoor veroorzaakt, en zelfs de burgemeester moet er soms aan te pas komen. Hoe gehorig mag een huis zijn? Lees er in deze blog meer over.
Geluid of overlast?
Over het algemeen wordt er gesteld dat buren enige hinder van elkaar moeten dulden. Er zijn echter geen harde landelijke geluidsoverlast regels die concreet maken hoeveel lawaai toegestaan is. Steeds meer gemeenten hebben wel regels in hun wetten opgenomen over geluidsoverlast.
Deze regels worden vaak als richtlijn gebruikt om geluidsoverlast aan te pakken. Als een bewoner geluidsapparatuur heeft die in strijd is met de regels, dan kan deze in beslag worden genomen. Spullen in beslag nemen wordt echter niet zo snel gedaan; alleen in de meest extreme gevallen.
Hoe gehorig mag een huis zijn; de richtlijnen
Er zijn een aantal richtlijnen voor geluidsoverlast en wat acceptabel is volgens de wet. Overdag mag het geluidsniveau dat gemeten wordt aan de gevel van een huis niet hoger dan 70 decibel zijn. De richtlijn is tussen de 50 en 70 decibel, wat evenveel lawaai geeft als een stofzuiger op een meter afstand.
’s Avonds moet het stiller zijn; tussen de 45 en 60 decibel. In de nacht mag het geluid niet luider dan 40 en 60 decibel zijn. Het geluid wordt gemeten met een speciale meter, maar er zijn ook apps op de telefoon die dit kunnen meten.
Wat kun je zelf doen om geluidsoverlast te voorkomen?
Het klinkt verleidelijk om elk geluid in huis te meten, maar je kunt beter een aantal dingen in je achterhoofd houden. Als je bijvoorbeeld tussen 10 uur ’s avonds en 7 uur ’s ochtends geen lawaai maakt, dan kun je je buren al veel ergernis besparen.
Als geluidsoverlast onvermijdelijk is omdat je je woning bijvoorbeeld aan het verbouwen bent, dan dien je dit van tevoren met je buren te bespreken. Spreek tijden af wanneer je stil bent, bijvoorbeeld ’s nachts als iedereen slaapt.
Maatregelen die je zelf kunt nemen
Je kunt ook andere maatregelen nemen om het stiller in huis te krijgen. Denk hierbij aan geluid reducerende vloerbedekking of rubberen doppen die je onder je wasmachine plaatst. Verder is het ook geen slecht idee om eens bij je buren langs te gaan en aan hen te vragen of ze wel eens last hebben van jouw leefgeluiden.
Het kan zijn dat zij overlast ervaren, maar dat jij je van geen kwaad bewust was. Je vergroot de kans op begrip van je buren als je openstaat voor hun kritiek en behoeften. Zij zullen dan eerder naar je luisteren als je ooit zelf overlast ervaart.
Geef een reactie