Geluidsoverlast is een vervelende ervaring die kan zorgen voor fysieke en mentale problemen bij diegene die er last van heeft. Vaak ervaren mensen geluidsoverlast bij hun buren.
Wanneer je overlast ervaart is het belangrijk om dit te melden en om te proberen om samen tot een oplossing te komen. Je kunt een logboek bijhouden en de buurtbemiddeling inschakelen. Uiteindelijk kun je naar de rechter stappen. Wil je meer weten over geluidsoverlast en wat je eraan kunt doen? Lees er meer over in deze blog.
Spreek met de personen die het geluidsoverlast veroorzaken
Soms hebben mensen niet door dat anderen last hebben van het lawaai dat ze maken. Het is daarom belangrijk om altijd bij de persoon in kwestie te melden dat je last van ze hebt. Om het probleem op te lossen kun je proberen om afspraken te maken, bijvoorbeeld door afspraken te maken over wanneer ze verbouwen of wanneer de jongen beneden gaat drummen. Ook praktische maatregelen kunnen de geluidsoverlast verhelpen of verminderen. Denk bijvoorbeeld aan andere vloerbedekking of geluidsdichte muren. Ook kun je overleggen met je verhuurder zodat deze aanpassingen kan verrichten aan de woning.
Schakel buurtbemiddeling in
Wanneer spreken met je buren niet werkt, kun je buurtbemiddeling inschakelen. Een buurtbemiddelaar helpt je wanneer er conflicten zijn tussen buren, waaronder geluidsoverlast. Het kan zijn dat je buurt geen buurtbemiddelaar heeft. In dat geval kun je gebruik maken van mediation. Een mediator zorgt ervoor dat het gesprek tussen twee partijen in goede banen geleid wordt. Je kunt contact opnemen met het Juridisch Loket voor het vinden van een mediator. Het is echter alleen mogelijk om hier gebruik van te maken als alle partijen akkoord zijn en vrijwillig meewerken.
Schrijf op wanneer het geluidsoverlast voorkomt
Je kunt alleen van overlast spreken als je regelmatig geluidsoverlast ervaart en er last van hebt. Het is hierbij belangrijk dat je kunt aantonen dat er inderdaad sprake is van overlast. Je doet er daarom goed aan om een logboek bij te houden. Je kunt dan opschrijven wanneer je last hebt van ongewenste geluiden, hoe lang het duurt, enz. Zorg ervoor dat je een opname van het geluid maakt zodat je kunt bewijzen dat het geluid hard en hinderlijk is.
Geluidsoverlast melden bij de verhuurder
Als je een woning huurt dan kun je het overlast melden bij je verhuurder of bij de vve. Je verhuurder of de vereniging van eigenaars kan dan iets aan het overlast doen zodat je er geen last meer van hebt. In flats zijn er vaak regels opgesteld over gedrag waar de bewoners zich aan moeten houden, en in deze regels kan geluidsoverlast worden voorkomen.
Wat te doen wanneer je een woning huurt
Als je een woning huurt en last hebt van geluidsoverlast, dan kun je de huisregels opvragen bij degene die je de woning verhuurt. Ook doe je er goed aan de overtredingen schriftelijk te melden bij de verhuurder en kun je contact met hem opnemen om afspraken te maken en te vertellen wat voor overlast je ervaart. De verhuurder is namelijk wettelijk verplicht om het woongenot van de huurder te waarborgen en iets aan overlast te doen.