Heb jij last van geluidsoverlast door een luidruchtige waterpomp? Een warmtepomp heeft veel voordelen, maar helaas hebben veel warmtepompen ook één nadeel, ze kunnen wat luidruchtig zijn. Een warmtepomp maakt immers een hoop geluid en dat kan erg vervelend zijn. Geluidsoverlast warmtepomp hebben de meeste warmtepompen last van, maar wanneer kunnen we echt spreken van geluidsoverlast? Hier is geen strakke definitie voor, immers is geluidsoverlast subjectief, de een ondervind eerder hinder van een bepaald geluid dan de ander. Toch maakt een warmtepomp gemiddeld al snel zo’n 50 dB (A) aan geluid, vooral wanneer er weinig achtergrondgeluid is kun je hier behoorlijk last van hebben. Wat kun je hier tegen doen?
Locatie van de warmtepomp
Een van de dingen die je kunt doen om geluidsoverlast door een warmtepomp tegen te gaan is het kiezen van de juiste locatie voor de warmtepomp. Probeer bijvoorbeeld het plaatsen van de warmtepomp aan muren van verblijfsruimten te vermijden. Dit kan door de trillingen zogenaamd contactgeluid veroorzaken, erg vervelend. Probeer de warmtepomp tevens op een rustige plek te installeren, naast een slaapkamer is bijvoorbeeld niet erg bevorderend. Het plaatsen van je warmtepomp op je dak of in de garage is daarom vaak een goed idee, hiermee plaats je hem niet te dichtbij ramen en houdt je meestal ook nog eens afstand van de buren.
De geluidsrichting van de warmtepomp
Iets waar veel nieuwe eigenaren van een warmtepomp geen rekening mee houden is dat de zogenaamde geluidsrichting ook invloed heeft op het geluid en daardoor de hinder die je eronder kunt ondervinden. Het beste is bijvoorbeeld om de warmtepomp niet recht op een balkon of een buitenterras te richten. Richt hem dus bijvoorbeeld ook niet op een veel gebruikt raam of richting de buren. Om het geluidsoverlast toch zoveel mogelijk te beperken kun je eventueel wel decoratie of groen plaatsen voor de uitblaasrichting van de warmtepomp. Zo werkt een plant bijvoorbeeld al heel goed om het zogenaamde luchtgeluid te beperken.
Installeren van de warmtepomp
Op het moment dat je een warmtepomp gaat installeren zijn er een drietal dingen waar je rekening mee kunt houden om geluidsoverlast te beperken.
- Maak gebruik van trillingsdempers voor de poten van de warmtepomp, dit voorkomt hinder door contactgeluid.
- Zorg ervoor dat de ondergrond waarop de warmtepomp zich begeeft stabiel en strak is.
- Maak bij de installatie van de warmtepomp gebruik van flexibele leidingen, bij voorbaat van goede kwaliteit en van trillingsdempers.
Deze punten kunnen al voor het in gebruik nemen van de warmtepomp geluidshinder tegengaan.
Kies voor goede kwaliteit
Warmtepompen van slechte kwaliteit maken vaak meer herrie dan warmtepompen van goede kwaliteit, wil je dus een relatief stille warmtepomp? Kies dan voor een A-merk warmtepomp. Ook zijn er hedendaags veel verschillende omkastingen te vinden voor de warmtepompen, wil je geluidsoverlast tegengaan? Maak dan gebruik van een geluidswerende/isolerende buitenkast, deze houdt veel geluid tegen. Maak tevens bij je warmtepomp gebruik van de nachtinstelling, hierdoor zal de warmtepomp ‘s nachts minder geluidshinder veroorzaken doordat deze op een lager vermogen draait. Als laatste is het dan ook goed jouw adviseur of installateur van te voren om tips te vragen omtrent de warmtepomp vaak kunnen zij jou al helpen met het tegengaan van geluidsoverlast en blijf verder ook vooral met hun in contact mocht je toch veel hinder ondervinden.
Geef een reactie