Geluidsoverlast, veel mensen hebben er geregeld last van en in Nederland is dat natuurlijk niet zo verwonderlijk, we leven immers dicht op elkaar. In deze blog zetten wij een aantal soorten geluidsoverlast voor je op een rijtje.
Tevens hebben we in Nederland natuurlijk ook te maken met veel luchtgeluid veroorzaakt door industrieterreinen, auto’s, treinen en een steeds voller rakend luchtruim. Geluidsoverlast komt dus in Nederland geregeld voor én dat is vervelend. Voor iedereen is de waarneming van geluid anders, daardoor is het ook lastig te bepalen wanneer geluid dan ook daadwerkelijk aangeduid kan worden als geluidsoverlast. Maar wanneer je geluidsoverlast ervaart wil je natuurlijk maar één ding: dit contactgeluid verminderen. Maar bij welk geluid spreken we dan eigenlijk van geluidsoverlast? En welke verschillende soorten geluidsoverlast kunnen we dus identificeren?
Overlast door contactgeluid
Een van de vormen van geluidsoverlast die we onderscheiden is contactgeluid. Dit is een vorm van geluid dat veroorzaakt wordt door direct contact van een bepaalde geluidsbron met een oppervlak, zoals een wand of een vloer. Contactgeluid omvat dus overlast zoals voetstappen van de verdieping boven je, speakers die zich tegen de wand bevinden of slaan van een hamer tegen de muur. Contactgeluid ontstaat dus vaak bij eventuele buren of op andere verdiepingen van je eigen huis. Contactgeluid naaste buren is dus erg vervelend en lastig te verhelpen, maar doordat contactgeluid zo doordringend is hoeft het niet per se van de naaste buren te komen, maar kan het ook vanuit ruimtes komen die verder liggen. In dit geval spreekt men van flankerende geluidsoverdracht.
Luchtgeluid direct afkomstig van de bron
Een tweede vorm van geluidsoverlast is zogenaamd luchtgeluid. Nu zul je misschien denken, dat is toch elk geluid? Maar niets is minder waar, luchtgeluid is geluid dat direct van de bron afkomstig is. Denk hierbij aan geluid van een muziekbox, schreeuwende mensen of een blaffende hond. Doordat dit geluid ook nog eens trillingen met zich meebrengt kan het zich via wanden verder verplaatsen. Luchtgeluid kan door dikkere wanden of geluidsdicht materiaal vermindert of verholpen worden. Tegelijkertijd kunnen kiertjes of spleten in wanden of plafonds er voor zorgen dat deze vorm van geluidsoverlast nog duidelijker te horen is.
Omloopgeluid overdragen via gemeenschappelijke kanalen
Omloopgeluid is een vorm van geluidsoverlast waar veel mensen mee te maken zullen hebben. Dit betreft een vorm van luchtgeluid dat via gemeenschappelijke kanalen overgedragen wordt. In andere woorden, geluid wordt via een openstaande raam, openstaande deur of een ander luchtkanaal via de woning verspreidt. Als je bijvoorbeeld een luidruchtig buurman hebt die zijn raam altijd open laat staan, dan kan dit al snel tot veel overlast leiden. Maar een openstaande deur van een familielid op de gang kan ook al snel leiden tot de overdracht van geluiden voortkomend uit zijn of haar kamer.
Uitklinken van nagalm in huis
Een vorm van geluidsoverlast wat onbewust tot veel overlast kan leiden is nagalm. Wanneer we het over nagalm hebben spreken we van het weerkaatsen van geluid tegen een ruimte waarbij tijdens het terugkaatsen of uitklinken dan nagalm ontstaat. Een groot deel van het geluid vervalt dus als het ware maar een ander deel van de geluidsgolven wordt weerkaatst. Afhankelijk van het materiaal waartegen de geluidsgolven oplopen wordt het geluid in bepaalde mate weerkaatst of zogenaamd geabsorbeerd door het oppervlak. Een schacht met nagalm is een van de beste voorbeelden hoe geluid tegen een oppervlak lang en hard weerkaatst kan worden.
Achtergrondgeluid uit de omgeving
Als laatste is dan ook achtergrondgeluid een vorm van geluidsoverlast. Deze vorm verschijnt, zoals de naam al doet vermoeden, op de achtergrond en zorgt voor een niet al te luide vorm van geluidsoverlast. Achtergrond geluid komt meestal van buitenaf, van de straat voor het huis, een geloofshuis of vervoer in de omgeving. Afhankelijk van het achtergrondgeluid in huis: denk aan een zoemende koelkast of tikkende klok, klinkt het achtergrondgeluid van buitenaf harder of zachter. Het een kan het ander dus maskeren in die zin.