De zomer komt er weer aan en met het warme weer worden er in Nederland weer veel airco’s gebruikt. Omdat in 2021 de warmtepomp en airco wetgeving is aangescherpt is het extra belangrijk om goed op de hoogte te zijn van de regels. Allereerst is het belangrijk om te vermelden dat deze regels alleen gelden voor airco’s en warmtepompen die buitenshuis zijn opgesteld.
Als je binnen een airco of een warmtepomp hebt zijn deze regels niet voor jou van toepassing. Dit zijn de regels waar jouw warmtepomp of airco buiten aan moet voldoen: er mag maximaal 40 decibel aan geluid gemeten worden op de erfgrens, als je warmtepomp over een fluisterstand beschikt mag er overdag 45 decibel worden gemeten aan de erfgrens en als er sprake is van een tonaal geluid mag er overdag slechts 40 decibel aan geluid worden gemeten aan de erfgrens en ‘s nachts 35 decibel.
Zo werkt het geluid van een warmtepomp
Om de nieuwe warmtepomp en airco wetgeving goed te begrijpen is het allereerst belangrijk dat je weet hoe het geluid van een warmtepomp werkt. Het is namelijk zo dat een warmtepomp twee belangrijke geluidsbronnen heeft, dit zijn de compressor en de ventilator. Op het moment dat je warmtepomp aanstaat maken zowel de ventilator als de compressor tegelijkertijd geluid. Er zijn dan vervolgens ook weer twee manieren waarop dit geluid je warmtepomp verlaat: namelijk via de metalen constructie van je warmtepomp en via het ventilatierooster van je warmtepomp. Zowel airco’s als warmtepompen kunnen behoorlijk wat geluid produceren, als je een airco of een warmtepomp buiten je woning hebt kun je omgeving hier dan ook last van hebben. Om deze overlast zoveel mogelijk tegen te gaan zijn er nu regels om geluidsoverlast tegen te gaan.
Zo controleer je of jouw warmtepomp of airco voldoet aan de nieuwe wetgeving
Het is natuurlijk belangrijk om te weten of jouw warmtepomp of airco voldoet aan de nieuwe wetgeving, het voorkomen van problemen is immers altijd beter dan genezen. Als je een nieuwe warmtepomp of airco aan gaat schaffen is het dan ook van groot belang dat je goed check hoeveel lawaai deze maakt voor je tot aan aankoop overgaat. Ook als je al een warmtepomp of een airco hebt is het verstandig om te controleren of deze wel voldoet aan de nieuwe wetgeving. Als je een nieuwe airco of warmtepomp gaat laten plaatsen of als je ervoor kiest om je bestaande airco of warmtepomp te verplaatsen is het belangrijk om een tactische plek uit te kiezen. Het geluid wordt namelijk gemeten aan de erfgrens, het is daarom aan te raden om je airco of warmtepomp zo ver mogelijk van de erfgrens af te plaatsen. Ook heeft de overheid een speciale rekentool ontwikkelt, je kunt deze tool gebruiken om uit te rekenen of jouw warmtepomp of airco voldoet aan de nieuwe regelgeving. Als je erachter komt dat je niet aan de nieuwe wet voldoet is er nog geen reden tot paniek, het plaatsen van een suskast verhelpt in de meeste gevallen het probleem. Het is dus waarschijnlijk niet nodig om je warmtepomp of airco te vervangen.
Geef een reactie