Om geluidsoverlast te voorkomen zijn er wettelijke geluidsnormen vastgesteld voor appartementen. Deze eisen richten zich met name op de geluidsdemping van je vloer, als dit niet goed geregeld is kunnen je onderburen namelijk zeer veel geluidsoverlast ervaren. Met name als je een harde vloer hebt van bijvoorbeeld laminaat of parket is het noodzakelijk om voor geluidsdemping te zorgen. Het is namelijk zo dat het geluid dat er wordt geproduceerd wanneer je over je vloer loopt niet hoger mag zijn dan 10 decibel. Om te voorkomen dat je hier overheen gaat kun je simpelweg een 10 decibel ondervloer laten leggen.
Waarom zijn deze wettelijke geluidsnormen nodig?
Niemand zit te wachten op lawaai van de buren, als je thuis komt wil je natuurlijk lekker tot rust komen. Als je constant je buren heen en weer hoort lopen is dat natuurlijk ontzettend irritant, en omgekeerd zitten jouw onderburen ook niet op jouw lawaai te wachten. Omdat niet iedereen uit zichzelf rekening houdt met de buren zijn er wetten in het leven geroepen. Zo ziet de overheid erop toe dat iedereen in relatieve stilte kan wonen. Het is natuurlijk onmogelijk om al het geluid te dempen, maar met deze wetgeving wordt het geluid van je buren wel tot het minimum beperkt.
Een geluiddempende ondervloer
Als je vloer op dit moment nog niet aan de wettelijke norm voldoet van 10 decibel is het belangrijk dat je zoekt naar een oplossing om wel aan deze norm te kunnen voldoen. Een van de meest effectieve maatregelen die je kunt treffen om het geluid van je vloer te verminderen is het plaatsen van een geluiddempende ondervloer. Ondervloeren zijn net als reguliere vloeren verkrijgbaar in allerlei soorten en maten, ook heb je de keuze uit verschillende materialen. Het is daarom mogelijk om een ondervloer aan te schaffen in verschillende prijsklassen. Het is wel belangrijk dat je goed checkt of de ondervloer die jij op het oog hebt goed past bij je vloer. Het is natuurlijk zonde om een slechte ondervloer te kopen en erachter te komen dat je nog steeds niet aan de geluidsnorm voldoet.
Het verschil tussen loopgeluid en contactgeluid
Als je je verder gaat verdiepen in de wettelijke geluidsnormen bij appartementen zal je regelmatig de termen loopgeluid en contactgeluid voorbij zien komen. Het loopgeluid en het contactgeluid spelen dan ook een grote rol bij de keuze voor een ondervloer voor je appartement. Het loopgeluid is het geluid dat van de vloer zelf afkomt, dit is ook het geluid waar je buren het meeste last van zullen hebben. Het loopgeluid is het geluid dat jij zelf hoort van je vloer, je buren hebben geen last van het loopgeluid. Het verschil tussen loopgeluid en contactgeluid zit hem dus in wie last heeft van het geluid en waar het geluid vandaan komt. Als je opzoek bent naar een vloer met minimale geluidshinder kun je het beste kiezen voor een zachte vloerbedekking. Met de keuze voor een zachte vloerbedekking zal er minder geluidsoverlast ontstaan dan bij een zwevende dekvloer, zowel voor jou als voor je buren.
Geef een reactie