Misschien ervaar jij al lange tijd geluidsoverlast buren. ’s Nachts wordt er luide muziek gedraaid terwijl je de volgende ochtend vroeg moet opstaan. Misschien ervaart je hele gezin wel hinder aan de overlast. En de volgende dag is het weer hetzelfde liedje, waardoor je op eieren gaat lopen. Geluidsoverlast is ontzettend vervelend, want het kan je woongenot verpesten en je mentale gezondheid aantasten. Geluidsoverlast moet natuurlijk voorkomen en gestopt worden, maar hoe doe je dat? Vraag je je af wanneer je daadwerkelijk kunt spreken van geluidsoverlast? In deze blog kun je er meer over lezen.
Geluidsoverlast buren koopwoning
Natuurlijk is geluidsoverlast vervelend. Helaas wonen we maar in een klein land waardoor je nooit helemaal kunt voorkomen dat je de leefgeluiden van je buren hoort. Je kunt hier in principe weinig aan doen, maar als een geluid continue voorkomt kan dit ontzettend ergerlijk zijn. Als eerste kun je proberen het gesprek aan te gaan met je buren en samen tot een oplossing komen. Mocht dit niet lukken, dan kun je terecht bij juridische instanties zoals buurtbemiddelaars of een rechter. Hiervoor kun je je recht bijstandsuitkering gebruiken. Het is namelijk wettelijk vastgelegd dat buren niet continu hun buren mogen hinderen met vervelende en aanhoudende geluiden. Dit geldt niet alleen op het gebied van geluidsoverlast buren, maar ook stank. Natuurlijk maakt iedereen leefgeluiden, dus kun je niet altijd iets doen aan al het lawaai, maar als er onregelmatig overlast is kun je juridische instanties oproepen om je te helpen.
Geluidsoverlast buren opnemen en aanpakken
Geluidsoverlast kan van alles zijn. Denk bijvoorbeeld aan hard met de deur slaan, luide muziek draaien of een hond die steeds blaft. Voor veel mensen is dit een grote bron van ergernis. Je gaat slechter slapen en houdt je deuren steeds vaker dicht, wat tot gezondheidsproblemen kan leiden. Om dit te voorkomen moet je bewijs verzamelen van het geluidsoverlast zodat je het probleem kunt aankaarten. Dit kun je doen door een logboek bij te houden en geluidsopnames te maken zodat je kunt bewijzen dat het geluid hinderlijk is.
Ga het gesprek aan met je buren
De meest voor de hand liggende en beste manier om geluidsoverlast aan te pakken is door met je buren in gesprek te gaan. Soms zijn ze zich namelijk van geen kwaad bewust en weten ze niet eens dat ze je hinderen. Misschien houden je buren van muziek en denken ze dat je het leuk vindt om mee te luisteren. Door met je buren te praten kun je afspraken maken over wanneer ze muziek draaien of dat ze de geluidsknop iets minder luid zetten. Door met elkaar te overleggen kun je al snel tot een oplossing komen die voor beide partijen acceptabel is. Zelf kun je ervoor zorgen dat je woning goed geïsoleerd wordt, zodat je geluiden van buiten je huis minder hoort.
Schakel buurtbemiddeling in
Als je er zelf niet uit komt met je buren, dan kun je buurtbemiddeling inschakelen. Wanneer je gebruik maakt van buurtbemiddeling wordt ervoor gezorgd dat er iemand is die het gesprek tussen jou en de buren in goede banen leidt en ervoor zorgt dat de situatie niet escaleert.
Geef een reactie